Pedicurepraktijk FineFoot

Start

Voettypen

 

 
 

 
 
1)  Normale Voet

Hier is een duidelijke afdruk van de hak, de buitenkant van de voet, bal van de voet en de tenen te zien. Dit voettype wordt als normaal/standaard beschouwd.

 
 


 
 

2)  Platvoeten en doorgezakte voet (spreidvoet)

Platvoet

Is een voettype en geen afwijking. Het gewelf van de voet (iets) lager dan normaal. De meeste kinderen hebben in hun eerste jaren platvoeten. Na het zesde jaar wordt het voetboog-gewelf duidelijk zichtbaar en zien de voeten er niet zo plat meer uit.

Er zijn ook veel volwassenen die platvoeten hebben. In de meeste gevallen gaat dit niet om misvorming, maar om een natuurlijk verschijnsel. Pas wanneer de voeten verkeerd belast worden, door bijvoorbeeld overgewicht of slecht schoeisel, kan de platvoet een kwaal worden. Platvoeten zijn erfelijk bepaald.

Een branderig gevoel onder de voetzolen en knie-, heup- of rugproblemen zijn een teken van overbelaste voeten.

 
 


 
  Spreidvoet

De spreidvoet of doorgezakte voorvoet kenmerkt zich door:


- De voorvoetboog is doorgezakt met als gevolg dat de tenen gespreid zijn
- Eén of meer middenvoetsbeentjes zijn verzwakt


De klachten zijn: pijn onder de bal van de voet, scherpe pijn boven op de voorvoet met name tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes, eeltvorming en likdoorns onder de bal van de voet.

 
 


 
 
3)  Knikvoeten

Bij een knikvoet kan er sprake zijn van een verslapping van de spieren en banden tussen het onderbeen en de voet. Hierdoor knikt de voet naar binnen. Knikvoeten zijn in de peuterjaren een natuurlijk verschijnsel. Na het 6e levensjaar horen de voeten een juiste stand te hebben. Knikvoeten worden pas een “kwaal” wanneer de banden en spieren in ernstige mate verslapt zijn en de beenderen niet meer in de juiste stand gehouden worden.

In die periode zijn goed passende schoenen, voorzien van een plastische voetbodem (supplement), van groot belang voor het weer in balans brengen van de voeten.

 
 


                       

 
 
4)  Plat-Knikvoet

Dit voettype is een combinatie van een platvoet en een knikvoet. De doorgezakte voet is naar binnen geknikt. Het hielbeen (de hak) knikt ook naar de binnenzijde weg. Oorzaken kunnen een aangeboren afwijking, trauma of overbelasting zijn. Dit resulteert in pijnlijk en vermoeide voeten en kan ook weer leiden tot knie- en rugklachten.
 
 
  5)  Holvoet

Een holvoet heeft een sterk gebogen voetgewelf en een hoge wreef. Voor een holvoet geldt hetzelfde als voor een platvoet: zolang er geen klachten optreden, is er geen sprake van een kwaal maar van een natuurlijk verschijnsel.

Een holvoet kan de tenen en de huid in de problemen brengen. Bij een holvoet drukt het lichaamsgewicht onevenredig zwaar op de bal en de hiel van de voet.

 
 


      
 

 
 

Veel voetproblemen zijn daar meestal het gevolg van en de tenen komen in een “klauwvorm” te staan.

Holvoeten hebben schoenen nodig die zo breed en diep zijn dat ze de wreef en de bal van de voet niet beknellen.

 

 
 

 
 
Een zeer belangrijke aanleiding bij het ontstaan van voetklachten is het schoeisel. Vele soorten schoenen zijn ernstig in strijd met de vorm en functie van de voet en wel in het bijzonder de elegante damesschoen met hoge hak en spitse neus. Bij pijn en voetklachten is een onderzoek naar het gedragen schoeisel dan ook van groot belang.