Start
Omhoog

hielspoor
 

 

 
Hielspoor is een veel voorkomende voetklacht. Naar schatting ondervinden 300- tot 400.000 Nederlanders per jaar pijn in de hiel. In de meeste gevallen zijn er simpele en goedkope oplossingen voor hielspoor.
 
Wat is een hielspoor?

Een hielspoor (medische term: spina calcaneļ) is een aanhangsel aan het hielbot dat zich gevormd heeft door kalkafzetting aan de hiel. De hielspoor zelf veroorzaakt geen pijn. Er zijn talloze mensen die onwetend met een hielspoor rondlopen, zonder dat het pijn of irritatie oplevert.

Men heeft pas last van hielspoor als het weefsel en botvlies er omheen ontstoken raakt.

De term hielspoor wordt vaak gebruikt om diverse problemen in de hiel aan te duiden. Men kan ook gewoon last van pijn in de hiel hebben, zonder dat er zich dus botaansporing heeft gevormd. 

Wat zijn de kenmerken van hielspoor?

Hielspoor wordt gekenmerkt door een felle, aanhoudende pijn onder de hiel, vooral bij het opstaan in de ochtend of na langdurig zitten

Wat zijn de oorzaken van hielspoor?

De hoofdoorzaak van hielspoor en pijn in de hielen is Fasciitis Plantaris (peesplaatontsteking). Factoren die de kans op Fasciitis Plantaris vergroten zijn leeftijd (hielspoor komt zeer vaak voor bij 50-plussers), lichaamsgewicht, activiteiten (sport of beroep) en een verkeerd looppatroon (overpronatie).

Wat is de beste behandeling voor hielspoor?

Tijdelijke pijnverlichting van hielspoor is mogelijk met Paracetamol, ijs, massage etc. Maar om echt van een hielspoor af te komen is het belangrijk om de oorzaak van hielspoor te behandelen!

   
   

  

   
 

voetproblemen:

L   E   I   V   K   H   R   P   T   HK   HV   HR   Z   H