Start
Omhoog


hamer- en klauwtenen

  Bij een hamerteen is één van de gewrichten gebogen. Deze aandoening komt meestal voor in de tweede teen, omdat deze van nature het langst is.

Hamertenen hebben schoeisel nodig die aan de voorkant zoveel ruimte bieden dat ze de tenen niet beschadigen. Een veterschoen voorkomt het naar voren glijden van de voet.

Hamertenen kunnen als de beweeglijkheid in de gewrichtjes het toelaat gecorrigeerd worden met een silicone-orthese. Dit is een teenstukje van silicone die in de juiste vorm gekneed wordt op de voet om een goede teenstand te creëren. Drukplekken worden tevens ontlast.
 

 

 
De hamertenen en de klauwtenen zijn standafwijzingen. Deze komen regelmatig voor in combinatie met standafwijkingen van de voet. Een voorbeeld is een hallux valgus met doorgezakt dwarsgewelf van de voet zelf. Ook een te lange 2e teen kan dergelijke standafwijking veroorzaken zeker in te nauwe schoenen waardoor eigenlijk te weinig ruimte aanwezig is voor die teen. 


Oorzaak:

Een hamerteen of klauwteen ontstaat wanneer de pees van de lange teenstrekker te strak is en gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje overstrekt. Het gevolg is dat de pezen van de teenbuigers de beide gewrichten in het eindkootje juist extra buigen. Hierdoor krijgt de teen de vorm van een "hamer" die met zijn uiteinde op de vloer "slaat" of de vorm van een "klauw" die met zijn laatste kootje net niet op de vloer komt.

Klinisch is het van belang om te differentiëren tussen een rigide en een nog corrigeerbare standafwijking. Met name rigide afwijkingen veroorzaken pijnlijke drukplekken met eeltvorming op de gewrichtjes en toppen van de tenen. Ook de weke delen onder de bal van de voet raken overbelast.  

   
   

  

     
 

voetproblemen:

L   E   I   V   K   H   R   P   T   HK   HV   HR   Z   H