Start
Omhoog

hallux valgus

 

 

 
Meer dan de helft van de vrouwen in Nederland heeft een vergroeiing van de grote teen. Deze vergroeiing is gedeeltelijk te wijten aan het dragen van krappe schoenen en hoge hakken. Om de kans op een hallux valgus te verminderen moet u passende schoenen dragen met voldoende ruimte voor de voorvoet. Bij meer dan 60% van de patiŽnten is sprake van een familielid met eveneens een hallux valgus en komt twee tot drie keer meer bij vrouwen voor dan bij mannen.

Oorzaak
De afwijking die hallux valgus genoemd wordt bestaat uit een standafwijking (oftewel valgus) van de eerste teen (oftewel hallux).Het is een soort vergroeiing waarbij een bult, oftewel knok ontstaat aan de binnenzijde van de voet bij het gewricht van het middenvoetsbeentje met het 1e kootje van de grote teen.
 
Klachten
Door de scheefstand van de grote teen steekt het kopje van het middenvoetsbeentje steeds meer uit en wordt dan een opgezette, pijnlijke knok. De huid die er over heen zit, kan rood en gevoelig worden wat kan leiden tot een irritatie van de overliggende slijmbeurs. Het dragen van (strak zittende) schoenen is dan pijnlijk door een toegenomen druk en wrijving in de schoen. Uiteindelijk kan dit zelf leiden tot een onsteking van de zogenaamde "bunion". Hoe groter de knok des te pijnlijker het lopen meestal is.
De grote teen buigt naar de tweede teen toe, of kan er zelfs onder komen te staan. De huid onder de voet kan pijnlijker worden doordat door de standafwijking van de eerste straal een overbelasting ontstaat van de overige stralen. Uiteindelijk kunnen zelfs ook standafwijkingen van de overige tenen ontstaan, zoals hamertenen of klauwtenen.
 
Verder kan door de toegenomen gewrichtsreactie door de standafwijking van de tenen ook slijtage ontstaan aan het gewricht van de grote teen. Dit beeld past bij artrose en wordt ook hallux rigidus genoemd aangezien de beweeglijkheid verminderd.

  

voetproblemen:

L   E   I   V   K   H   R   P   T   HK   HV   HR   Z   H