Start
Omhoog

eelt

 
Een natuurlijke reactie van de huid op afwisselende druk is de verhoorning van de opperste laag van de huid, de hoornlaag van de opperhuid. Handen en voeten zijn de meest voorkomende plaatsen voor verhoorning. Een verhoorning over een groter deel van de huid uitgestrekt wordt eelt genoemd. Een zeer plaatselijke verhoorning die naar binnen wordt gedrukt noemen we likdoorn of eeltpit. Eelt is een opeenhoping van afgestorven epitheelcellen. De aanmaak van nieuwe cellen in de onderste laag van de opperhuid is onder invloed van de drukbelasting groter dan de natuurlijke afschilfering van de opperhuid, waardoor de opeenhoping ontstaat. Bij de normale voet is in het proces van aanmaak en afsterving in evenwicht. Bij een normale voetstand is iets eeltvorming een normaal proces. Wie veel loopt, krijgt een stevige, beschermende eeltlaag onder de voeten op die plaatsen waar de huid zowel van binnenuit, het voetskelet, als van buitenaf, de grond, drukbelasting ondervindt. Eelt is dus een natuurlijke bescherming  (fysiologisch eelt).In geval van een abnormale voetstand kan teveel eelt het eerste signaal zijn voor het feit dat er op bepaalde plaatsen een overmatige drukbelasting is (pathologisch eelt). 

-fysiologisch eelt: een normale verdikking van de hoornlaag ter bescherming van het onderliggende weefsel bijv. op de voet op plaatsen die aan druk onderhevig zijn.

-pathologisch eelt: ontstaat op plaatsen waar een voortdurende onnatuurlijke druk wordt uitgeoefend door bijv. een onjuiste voet teenstand, knellend schoeisel, etc. Dit noemt men ook wel "ziekmakend eelt". Eelt neigt tot zwellen (neemt vocht op), waardoor de druk op het onderliggende weefsel tot veel hinder/pijn kan leiden.

Ontstaan van eelt:

 Eelt ontstaat door druk, schuif, wrijving en torsiekrachten op de voet. Huid en onderhuids weefsel staan voortdurend bloot aan een aantal krachten:

 -compressiekrachten: (zijn samendrukkingskrachten) dat zijn twee verschillende krachten die op éénzelfde plaats op de huid inwerken. Een voorbeeld is de hiel waarop de druk (gewicht van het lichaam) en tevens de weerstand van de grond onder de voet werkt. (druk en tegendruk.)

-rekkingskrachten: zorgen voor een rekking van weefsel bij belasting van de voet.

-wrijvingskrachten: ontstaan wanneer verschillende weefsellagen over elkaar schuiven zoals de huid ten opzichte van de in de voet gelegen bewegende delen, als ook van de huid ten opzichte van de schoenzool bij het lopen.

-torsiekrachten: (zijn draaiingskrachten) dit is een combinatie van wrijving en draaiing. Veel voorkomend bij het bewegen (lopen) van de voet (drukkracht), waarop de huid reageert door hoornvorming als afweer tegen de verhoogde druk.

Zacht eelt vinden we meestal op plaatsen waar veel vocht aanwezig is van bijvoorbeeld talg en zweetklieren zoals tussen de tenen (weke likdoorn) maar kan ook onder de bal van de voet aanwezig zijn (bij overmatige zweetafscheiding).

Hard, en brokkelig eelt vind men op plaatsen waar de voet droog is, zoals bij eelt randen rond de hiel, voetrand, enz. Hard droog brokkelig eelt kan barsten en kloven veroorzaken.

 

    

   
 

    

   
   

   

     
 

voetproblemen:

L   E   I   V   K   H   R   P   T   HK   HV   HR   Z   H